Nehéz dolga volt az idén a Hégető Honorka Alapítvány zsűrijének, mert száznál is több kiemelkedő minőségű munkát kaptak. Baló György, az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vezetője és Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke végül négy filmes csapatot jutalmazott.

Az első díjat a zsűri megosztotta az RTL Klubos Moskovics Judit és a 444-es Ács Dániel és Botos Tamás között. Moskovics egy vidéki gyermekotthonban és egy fővárosi gimnáziumban előforduló szexuális zaklatást tárt föl, míg a 444-esek többek közt egy kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper mindennapjait bemutató filmjeikért kerültek a dobogó legfelső fokára. Megosztott különdíjat kapott a Szurovecz Illés - Magócsi Márton (Abcúg) és a Kálmán Mátyás - Bordás Róbert (TASZ) alkotópáros. Szuroveczék a korábban a bélapátfalvi fogyatékos intézetből a nagyvisnyói lakóotthonba kerülő, enyhe fogyatékkal élő szerelmespárról forgatott anyagot, a TASZ-osok pedig a civil szervezet többféle ügyfelének történetét dolgozták fel.

A zsűri szerint a díj történetének legszínvonalasabb mezőnye jött össze idén, és a döntés során nem csak a filmek technikai minőséget nézték, hanem az ötletességet, az eredetiséget és a téma újszerűségét. Számtalan értékes anyag született a közmunka, a drogfogyasztás, a HIV fertőzöttek vagy a hajléktalanság témakörében is. 

“Ebben az Alapítványban a klasszikus újságírói értékeket díjazzuk továbbra is. A hiteles tájékoztatást, a valóság bemutatását, a kisebbségek hangjának felerősítését és általában az emberi értéket, hogy amellé állunk, aki segítségre szorul” - mondta beszédében Kotroczó Róbert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

“A Hégető-díj egy olyan különleges díj, amikor végre kicsit azokat is ünnepeljük, akik kimaradnak a mindennapi hírekből, vagy mindig csak áldozatként jelennek meg azokban. És persze ünnepeljük az alkotókat is: azokat az alapos és érzékeny újságírókat, akik mernek kevéssé népszerű témákat is bevállalni” - mondta el Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

(Forrás:telekomesit.hu / digitalhungary.hu / Fotó: pinterest)