Az Ericsson budapesti kutatás-fejlesztési központja által kidolgozott megoldás (Ericsson Expert Analytics - EEA) valós időben méri az általános szolgáltatási minőséget, és képes a több ezer, különböző forrásból származó adat fogadására és feldolgozására. A megoldás kifejlesztésének költségét az Ericsson üzleti titokként kezeli.

A T-Mobile az Ericsson megoldásával felügyeli az összes mobil adatszolgáltatását, beleértve például a kommunikációs szolgáltatásokat és a mobil szélessávot is, és képes a hagyományos eszközöknél gyorsabban és nagyobb pontossággal azonosítani a problémákat.

A tájékoztatás szerint Budapesten készült az a prototípus, amelyből több évig tartó folyamatos fejlesztői és innovációs munka eredményeként létrejött az EEA, ami az Ericsson egyik kiemelt terméke és egyben analitikai platformja. A budapesti központ mára az EEA globális fejlesztői központja lett.

A magyarországi vállalatnak 2000 dolgozója van, a kutatás-fejlesztési központban 1400-an dolgoznak, többségük magasan képzett mérnök és informatikus. Az Ericsson budapesti kutatás-fejlesztési centruma Magyarország egyik legnagyobb ilyen jellegű infokommunikációs központja, és egyben az Ericsson Svédországban található létesítménye utáni a második legnagyobb kutató-fejlesztő központja.

A megoldás bevezetése több száz műszaki felhasználót szolgál ki, a T-Mobile pedig tervezi a szolgáltatás kibővítését a teljes szervezetére, így például az ügyfélszolgálatra, az üzemeltetésre, az eszközök működésének, illetve a dolgok internetének (IoT) elemzésére, valamint a marketing területén.

A cég korábban közölte azt is, hogy az 5G technológia üzleti felhasználásra kész, a cég már az 5G üzleti megvalósítására irányuló konkrét technológiákra, valamint az alkalmazást elősegítő legfontosabb tényezőkre összpontosít, például a rádióhálózati hozzáférésre. A vállalat eddig 38 szándéknyilatkozatot írt alá a világ öt kontinensén 5G szolgáltatások bevezetésére, az amerikai T-Mobile mellett egyebek közt aláírt szerződése van a Vodafone UK londoni, a Deutsche Telekom dél-németországi és a Swisscom egész Svájcra kiterjedő 5G hálózatának kiépítésére.

(Forrás:telekomesit.hu, mit, Fotó: pinterest)