A központ a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA Sztaki) vezetésével, hét év alatt megvalósuló kiberfizikai termelési rendszerek európai tudásközpontjának megalapításához kapcsolódóan jött létre. A projektre csaknem 1,8 milliárd forint támogatást kapott az MTA a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból - hangzott el a projektet bemutató sajtótájékoztatón pénteken a győri egyetemen.

A központ egyik célja, hogy az ipar digitalizációjához kapcsolódó kutatási és fejlesztési irányokkal összhangban erőforrás-hatékony termeléstervezési és irányítási rendszert fejlesszenek, minta smart termelési és logisztikai rendszert valósítsanak meg, kooperatív és adaptív termelési és logisztikai hálózatok új modelljeit és működtető rendszerüket fejlesszék ki, kialakítsák az energia-hatékony és fenntartható gyártás koncepcióját, valamint bevezessék a felhő alapú termelésinformatikai szolgáltatásokat.

A megoldások fokozhatják a hazai vállalkozások versenyképességét. Másik célja, hogy az eredmények megjelenjenek az egyetemi oktatásban és megszólítsák a fiatal tehetségeket is.

Váncza József projektvezető kiemelte, hogy egy nyílt laborkonstrukcióban gondolkodnak, azaz a kialakított rendszerrel, akadémiai-ipari együttműködések keretében kísérletezési, tesztelési és demonstrációs környezetet biztosítanak a magyar, ezen belül is hangsúlyosan a Győr környéki ipari vállalatoknak, kis- és közepes vállalkozásoknak. Jelenleg már több ipari céggel dolgoznak együtt konkrét esettanulmányok kidolgozásában.

A győri központ tevékenysége szorosan kapcsolódik az MTA Sztaki vezette Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkájához is, amely szerepet vállal a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve a hazai Ipar 4.0 stratégia kidolgozásában.

Az átadón a nemzeti színű szalagot jelképesen egy robot vágta át.

(Forrás:telekomesit.hu, mti/Fotó:mti)