A tájékoztatás szerint a próbapálya területén megvalósul az autonóm járművek kommunikációját biztosító hálózat tervezése, az 5G-s privát campus hálózat tervezése és az alapinfrastruktúra egy részének kiépítése, mindkettő 240 hektár területi lefedettséggel. Emellett a terület fizikai védelmét és a pályán történő biztonságos tesztelést szolgáló teljesen digitalizált kerítésvédelmi és kamerarendszer is kiépül.
Szintén része a szerződésnek a 12-20 000 Volt (V) tartományban működő elektromos hálózat tervezése és teljes kivitelezése több kilométer hosszan, megújuló energiaforrásra is támaszkodva (több pályaelem önálló napelem-szigetről fog üzemelni), valamint a kiszolgáló rendszerek adatkapcsolatát biztosító optikai és réz kábelhálózat tervezése és kivitelezése, illetve a tesztpálya működését kontrolláló, magasan automatizált irányítóközpont tervezése és kivitelezése.
Hamar Zoltán, az APZ cégvezetője a közleményben kiemelte: a most megvalósuló beruházás eredményeként a Zalazone világszinten is egyedülálló tesztkörnyezetet tud biztosítani a hagyományos és az önvezető járműipar szereplői számára egyaránt. A zalaegerszegi pálya vonzó lesz a legfejlettebb technológiát használó kutatási, felsőoktatási és ipari szereplők számára, mivel együttműködési terepet biztosít a digitális gazdaság szereplőinek, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a járműipari k+f területén együtt haladjon a világ élvonalával.
A tesztpálya első ütemének hivatalos megnyitása két éve, 2019 májusban volt, az APZ Kft. azóta is folyamatosan fejleszti a centrumot a pálya üzemeltetésével párhuzamosan. Az évről évre továbbfejlesztett infrastruktúrával a tesztpályán közlekedő autonóm járművek képességeit immár nagy sebességek és kis távolságok mellett, a valóságos közlekedési viszonyokat szimuláló körülmények között lehet tesztelni - írták a közleményben.

(forrás.telekomesit.hu, / Fotó: pixabay)