A társaság árbevétele szintén a várakozások felett, 5,7 százalékkal 166,1 milliárd forintra emelkedett a második negyedévben.

A Portfolio.hu által közölt konszenzus szerint az elemzők 12,9 milliárd forint (+22,4 százalék) adózott eredményt és 162,3 milliárd forint (+3,3 százalék) árbevételt vártak a negyedévre.

A jelentés szerint a távközlési szolgáltatási bevételek mindkét országban (Magyarországon és Macedóniában) tapasztalható emelkedése, különösen a mobil adatbevételek jelentős növekedése ellensúlyozta a rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek enyhe visszaesését.

A jelentés idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki kiemelte: fejlesztéseivel a Magyar Telekom 2021 második negyedévében széleskörű árbevétel-növekedést és adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) növekedést ért el. Mindez lehetővé teszi, hogy magabiztosan tekintsenek a második fél év elé, és az eredetileg közölt bevételi és EBITDA növekedési céljaik felett teljesítsenek - tette hozzá.

Az összbevétel éves összehasonlításban 3,8 százalékkal 328,4 milliárd forintra bővült 2021 első félévében. Az adózott nyereség több mint kétszeresére, 24,6 milliárd forintra emelkedett az idén az első hat hónapban, az EBITDA növekedésével, ami kedvezőbb pénzügyi eredménnyel is társult. Az EBITDA 5,6 százalékkal, 59,3 milliárd forintra emelkedett 2021 második negyedévében, eközben 2021. első félévben 6,8 százalékkal, 109,4 milliárd forintra nőtt, elsősorban a szolgáltatási bevételek és az ebből következő bruttó fedezetnövekedés miatt.

A jelentés szerint 2021 második negyedévében 8,6 százalékkal 93,4 milliárd forintra nőttek a mobiladat-bevételek, SMS- és készülékértékesítés bevételek további emelkedésének köszönhetően, ami teljes mértékben ellensúlyozta az alacsonyabb kiskereskedelmi hangbevételek hatását. A vezetékes bevételek 2021 második negyedévében éves összehasonlításban 3,7 százalékkal, 55,1 milliárd forintra nőttek, mivel a szélessávú és TV bevételek mindkét országban tapasztalt további emelkedése teljes mértékben ellensúlyozta a hangalapú bevételek visszaesését.

A rendszerintegrációs (RI) és IT-bevételek 2021 második negyedévében éves szinten 2,5 százalékkal csökkentek 17,7 milliárd forintra, mivel az üzemeltetésből származó bevételek csökkenését túlnyomó részt kompenzálta a magasabb implementációs projekt volumen Magyarországon, Észak-Macedóniában pedig a testreszabott megoldási projektekből származó bevételek a korábbi magas szintről csökkentek éves összehasonlításban.

A közvetlen költségek éves összehasonlításban 3,9 százalékkal 69,7 milliárd forintra nőttek 2021 második negyedévében, valamint 3,5 százalékkal 138,8 milliárd forintra 2021 első félévében, főként a növekvő összekapcsolási és eszközértékesítési költségek miatt - írták.

A távközlési adó éves összehasonlításban stabilan alakult, 6,8 milliárd forintos szinten 2021 második negyedévében, mivel a lakossági szegmensben tapasztalt mobilforgalom további emelkedését ellensúlyozta a valamivel alacsonyabb üzleti előfizetői forgalom.

Rékasi Tibor azt mondta, hogy a járványhelyzet enyhülése miatt a második negyedévben kedvezőbb körülmények között dolgozhattak vállalatuk célján, Magyarország digitalizációján. Így már 2 millió 750 ezer gigabites elérésük van a vezetékes hálózatukon, és folytatták a mobilhálózat modernizációs programját is. Az 5G hálózat lakossági lefedettségét országosan 10,4 százalékra, Budapesten pedig 33 százalékra bővítették a második negyedév végére.

Az ügyfelek adathasználata meredeken nőtt: az átlagos havi mobiladatfogyasztás egy év alatt 25 százalékkal 7,2 GB-ra nőtt, vezetékes ügyfeleik közel negyede pedig már gigabit sebességű internetszolgáltatásra fizet elő - mondta a vezérigazgató.
Az idei évre a Telekom módosított publikus célkitűzései szerint a bevételeknél 3 százalékos, jövőre 1 százalék körüli növekedésre számítanak. A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2020-as 106 milliárd forinttal megegyező lehet.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 339 forint, a legmagasabb 431 forint volt. Kedden a Magyar Telekom árfolyama 425 forinton zárt, forgalma 43 millió forint volt.

 

(Forrás:telekomesit.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)