„Az első dolog, amit a hátad közepére kívánsz” – szól a hátunkra rögzíthető (vagy egyszerűen a póló nyakára csíptethető) testtartásjavító eszköz szlogenje, melyet az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) 10. évfolyamának tanulóiból alakult diákcég, a WRU (we are you) Company fejlesztett ki. Az alig 4 cm-es high-tech kütyünek nemcsak a fejlesztését, hanem a gyártását is teljesen önállóan végzik. A csapat decemberben elnyerte az AKG legjobb diákvállalkozása címet, majd a Junior Achievement Magyarország (JAM) ezévi országos diákvállalkozási versenyén elhozták a legötletesebb termék díját is.

Az AKG tizedik évfolyamán minden évben lehetőség nyílik a gyerekek számára, hogy egy évre alapítsanak egy diákvállalkozást, és így megismerkedjenek a cégalapítás és -működtetés mikéntjével. „Úgy gondoltuk, a sikerünk titka az lesz, ha egy aktuális problémára nyújtunk megoldást” – mondta Wohlfart Richárd, az alapötlet gazdája, aki egyben az Spiner hardware-ének fejlesztéséért és egyedi gyártásáért felelős.

A rossz testtartás és az ebből következő hátfájás pedig pont ilyen probléma. Becslések szerint a középiskolások több mint felének rossz a testtartása, vagy már kialakult valamilyen típusú gerincproblémája, ami nem is meglepő az okostelefonok korszakában. „A WRU Company testtartásjavító eszköze a számítógépes és egyéb ülőmunkát végző felnőttek millióinak is segítséget nyújthat gerincük egyenesen tartásához” – nyilatkozta Székely Eszter gyógytornász.

De hogyan is működik az Spiner testtartásjavító?

A néhány centis, gombelemről akár több évig is üzemelni képes eszköz használata egyszerű, nem igényel semmilyen különleges, 21. századi képességet. A rá erősített csíptető segítségével hátul a pólónk nyakához rögzítjük a terméket; vagy ha az a megoldás szimpatikusabb, kérhetünk hozzá orvosi célra is használt, bőrbarát tapaszt, mellyel felül, középen a hátunkhoz erősíthetjük a készüléket. Ezután a rajta lévő apró gomb segítségével beállítjuk, hogy milyen mértékű előregörnyedésnél figyelmeztessen az eszköz finom rezgéssel arra, hogy egyenesedjünk ki. A dobozban kapunk egy használati útmutatót is, amiben minden részletesen le van írva.

„A szoftver felismeri, ha az ember csak lehajol cipőt kötni, elfekszik a kanapén, vagy egyszerűen leveszi az eszközt: ilyenkor nem rezeg feleslegesen” – magyarázza Soroncz-Szabó Flórián, aki a mikroprocesszoron futó algoritmust dolgozta ki. A saját fejlesztésű firmware-nek köszönhetően egyáltalán nem zavaró a készülék mindennapi hordása.

Persze nem egy csupasz áramkört kell egész nap a hátunkon viselni – Sándor Csenge különféle színű és anyagú kis tokokat tervezett. Ezek közül a WRU facebook-oldalán választhatunk, melyet Fürjes Juli menedzsel – és egyben az értékesítésért is felel. „A saját honlap [wrucompany.hu] is készülőben van” – teszi hozzá Salacz Máté, a cég IT-sa. Az arculatterv Csermák Klaudia, a médiaanyagok Mandzsu Bendegúz munkáját dicsérik, Slezák Ádám pedig a pénzügyeket intézi.

A WRU Company 9 tagja sajátos módon nem választott ügyvezető igazgatót. „Úgy gondoljuk, csak teljesen demokratikus úton tud mindenki ötlete a legjobban érvényesülni, amire szükség is van egy ilyen termék fejlesztésénél” – nyilatkozta Sándor Lili, a cég kommunikációs igazgatója.

A csapat mintegy 20 versenyző közül idén december 3-án elnyerte a Junior Achievement Magyarország „Legjobb diákvállalkozás” díját az AKG-ban szervezett adventi vásáron. A december 16-i országos versenyen pedig a „Legötletesebb termék” díjat szavazta meg számukra a szakmai zsűri.

A vállalkozás céljai között szerepel partnerek keresése is a nemzetközi piacra való betöréshez.

(Forrás:telekomesit.hu, digitalhungary.hu/Fotó: akg.hu)