Az intézkedést az amerikai globális közösségi portál számítástechnikai biztonsággal foglalkozó részlege jelentette be.

A dokumentum szerint a Facebooknak bizonyítéka ugyan nincs arra, hogy fiókjait feltörték volna, de többször előfordult, hogy észleltek és nyomon követtek erre irányuló kísérleteket. Egyes kormányok és szervezetek kifejezetten politikai célok érdekében - kifinomult módszereket alkalmazva - rendszeresen félrevezető és hamis információkat tettek közzé a közösségi oldalon. 
A Facebook kiberbiztonsági szakemberei szerint ezek az erőfeszítések jóval túlmentek a "hamis hírek" terjesztésén: álfiókokat hoztak létre, célzott adatgyűjtés végeztek. Franciaországban például az elnökválasztás előtt mintegy 30 ezer Facebook-fiókot zártak be ilyen okok miatt.

Az új informatikai biztonsági intézkedések ezért arra irányulnak, hogy kiszűrjék a hamis információkat, a hamis információk felnagyítását szolgáló automatikus rendszerek alkalmazását és az olyan adatgyűjtést, amelyet feltehetően egyes kormányzatok megbízásából végeztek, például az ellenzéki véleményeket hangoztatók beazonosítására.

A Facebookot sok kritika érte a tavalyi amerikai elnökválasztás idején, amikor részben hamis információk publikálásával, részben a közvélemény manipulálásának szándékával vádolták meg. Mark Zuckerberg, a cégcsoport alapítója és vezetője akkor azt mondta, hogy a portál nem játszott döntő szerepet a választók befolyásolásában.

(Forrás:telekomesit.hu, mti/Fotó:facebook)