Az NMHH január 28-i árverésén a három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tart igényt.

A Magyar Telekom a 900 MHz-es sávban 16 MHz-et, az 1800 MHz-es sávban 40 MHz-et nyert el.
A Telenor a 900 MHz-es sávban 26 MHz-et szerzett, az 1800 MHz-es sávban pedig 40 MHz-re licitált sikerrel.
A Vodafone a 900 MHz-es sávban 18 MHz-re, az 1800 MHz-es sávban pedig 40 MHz-re tett szert.
Az NMHH közölte: az árverésen megszerzett spektrummennyiségekért a licitáló szolgáltatók mintegy 150,2 milliárd forintot fizetnek majd a magyar államháztartásnak: a 900 MHz-es sáv blokkjai 73,8 milliárd forintért, az 1800 MHz-es sáv részei 76,4 milliárd forintért keltek el.
A jogosultságok tizenöt évig, 2037. április 9-ig érvényesek, azután, hogy a mostani jogosultságok 2022 áprilisában lejárnak. A jogosultságok időtartama további öt évvel meghosszabbítható - írták.
Karas Monika, az NMHH elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a sávok időben történő értékesítése a hazai mobilszolgáltatások folytonossága szempontjából kulcsfontosságú volt, ráadásul az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte a mobiltechnológiát.
Tájékoztattak arról is, hogy a jelenleg is használatban lévő 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávok árverésére 2020. november 10-én a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyújtott be jelentkezést, az alaki érvényességi vizsgálat eredménye alapján pedig december 17-én az NMHH mindhárom jelentkezőt árverési nyilvántartásba vette.
A személyes részvételt igénylő licitálás az árverési eljárás kiemelt szakasza, amelyet a járványhelyzet miatt speciális körülmények között kellett megtartani. A hatóság a helyszínen gondoskodott a licitálás szigorú, általános egészségügyi felügyeletéről, és az árverés valamennyi résztvevője számára biztosította a szükséges védőfelszereléseket.
A résztvevők felkészülését az NMHH január 26-án próbaárveréssel segítette, amelynek során az árverés helyszínén a szolgáltatók képviselői - az értékesítési dokumentációban leírtakon felül - megismerkedhettek a licitálás helyszínével, menetével, az árverést támogató rendszer használatával, és a speciális, pandémiás helyzet miatt kialakított környezettel, szabályokkal.
A 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok európai harmonizációja még az 1990-es években megtörtént, ami világviszonylatban is sikert hozott az európai mobilkommunikációs iparági érdekelteknek, a fogyasztóknak és a felhasználóknak - emlékeztetett közleményében az NMHH.

(Forrás:telekomesit.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)